Historia


Hietalan tila on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1544. Tila sijaitsi aikoinaan lähempänä Ruuhijärven keskustaa, mutta siirtyi nykyiselle paikalleen isojaon aikaan. Tilan maantieteellinen sijainti ei ole muuttunut montaakaan kilometriä historian aikana, mutta se minkä kunnan alueella Ruuhijärvi sijaitsee on vaihtunut useaan otteeseen. Alkujaan Ruuhijärvi oli osa Hollolan pitäjää. Hollolan pitäjän jälkeen kylästä tuli osa Nastolan kuntaa ja viimeisin muutos tapahtui 2016 jolloin Nastola liittyi osaksi Lahtea. Nykyään Ruuhijärvi on pinta-alaltaan Lahden suurin kaupungin osa.Tilalla on ollut tähän päivään mennessä jo 16 sukupolvea ja nykyinen 17. sukupolvi, on hallinnut tilaa vuodesta 1994. Tila on kulkenut läpi vuosisatojen maata viljellen ja tilalla on ollut aina suvussa jatkaja, tulevaisuudessa toivotaan myös olevan. Myöskin sukupolvien mukana kulkeutuu Hietalan tilan leivän tekemisen taito.



Nykyisyys

Tilalla ei olla jääty pimeälle keskiajalle vaan sitä on pyritty kehittämään koko ajan. Tilalla on ollut eläimiä aiemminkin, mutta nykyinen tuotanto suunta alkoi muotoutua vuonna 1995. Tila on laajentunut nykyiseen muotoonsa vähän kerrallaan. Tilalla tehtiin ensimmäinen isoharppaus ekologiseen suuntaan vuonna 2007, kun päätettiin lopettaa viljan kuivaaminen öljyllä. Öljyn syrjäytti vuonna 2008 valmistunut lämpökontti, joka käyttää lämmitykseen vain uusiutuvia energian lähteitä pääasiassa pellettiä. Uusin ekologinen muutos tilalla on aurinkoenergia. Aurinkoenergia saatiin käyttöön keväällä 2017. Tilan ajattelutavalla pyritään pienentämään tilan hiilijalanjälkeä.
Ekologisuus näkyy myös viljelyssä, siten että ympäristön vesistöjä on pyritty suojelemaan rehevöitymiseltä. Tämän takia tilalle on perustettu isompien jokien ja muiden vesistöjen varteen suojakaistoja, jolla pyritään saamaan vesistöt pysymään hyvinä. Suojakaistoja on tilalla jo käytetty viiden vuoden ajan.



Yhteistyökumppanit

Liha Rem
Maatila-Liha Meronen
Vuolenkosken Mylly